Metsämessut 6.-8.11. Messukeskuksessa - Metsämessut konkretisoi biotalouden

23.10.2015 1.22

metsa_leiskakuva400.jpg

Biotalouden innovaatioita, startup-yrityksiä ja jo olemassa olevaa liiketoimintaa esittelevä Metsämessujen erikoisalue Tulevaisuuden tori näyttää konkreettisin tuote-esimerkein sen, mistä biotaloudessa pohjimmiltaan on kyse.

Mukana on näyttelyn yhteistyökumppanin UPM:n lisäksi 14 startup- tai kasvuyritystä ja kaksi erikoisnäyttelyä.  Metsämessujen ohjelmassa biotalous on esillä monesta eri näkökulmasta.

Kaikki Tulevaisuuden torilla esillä olevat yritykset ovat suomalaisia ja alansa huippuosaajia. Yrityksiä yhdistää biotalouden monipuolinen hyödyntäminen, ekologisuus ja luonnonmukaisuus, suomalaisen osaamisen ja metsän hyödyntäminen sekä innovatiivisuus materiaalien käytössä.

Tulevaisuuden tori on Metsämessujen ja sijoittajatapahtuma Slushin biotaloutta edistävä yhteisprojekti, jonka päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö ja yhteistyökumppaneina Metsäteollisuus ry ja UPM. Metsämessujen ja Slushin ainutlaatuisen yhteistyön tuloksena marraskuun alku on biotalouden superviikko, sillä molemmissa tapahtumissa biotaloutta käsitellään harvinaisen monipuolisesti.

Ministeri keskustelee lasten kanssa biotaloudesta

Slushin ja Metsämessujen yhteisellä ohjelmalavalla useat puheenvuorot käsittelevät biotaloutta. Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.) osallistuu lasten kyselytuntiin biotaloudesta. Biotalouden työllistävästä vaikutuksesta keskustelevat Luonnonvarakeskuksen tutkija Olli Lehtonen, Metsäteollisuus ry:n metsäasioiden päällikkö Jouni Väkevä sekä metsäyhtiön edustaja. Onko hallituksen työpaikkaennuste täysin tuulesta temmattu, vai voiko biotalous tuoda 100 000 uutta työpaikkaa Suomeen? Metsäbiotalous tuo näkökulman fossiilisten raaka-aineiden vähentämiseen biotalouden keinoin.

Tulevaisuuden torilla 2015 mukana:

UPM

UPM näkee tulevaisuuden, jossa jokainen puukuitu käytetään innovatiivisesti ja tehokkaasti ja jossa bio- ja metsäteollisuus on integroitu tuottamaan uusia, korkealaatuisia vaihtoehtoja uusiutumattomille materiaaleille kannattavasti ja vastuullisesti.

Aalto-yliopisto - Näyttely selluloosan uusista mahdollisuuksista

DWoC  ̶ 'Design Driven Value Chains in the World of Cellulose' on muotoilun, materiaalitutkimuksen ja liiketoimintaosaamisen yhdistävä tutkimusprojekti, jossa etsitään selluloosalle uusia, korkean lisäarvon käyttösovelluksia ja kehitetään valmistusteknologiaa. Projektin tuloksia esitellään Tulevaisuuden torilla. Tutkimushankkeeseen osallistuvat Teknologian tutkimuskeskus VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Vaasan yliopisto. Projektin rahoittaa Tekes.

Arctic Warriors

Rovaniemeläinen Arctic Warriors kehittää ja myy Lapin yrteistä tehtyjä shotteja ja uutteita, joita voidaan käyttää sellaisenaan tai esimerkiksi smoothieihin tai teehen sekoitettuna. Raaka-aineina käytetään ruusujuurta, väinönputkea, maariantuoksuheinää ja pohjannokkosta, joita saadaan lappilaisilta pienviljelijöiltä ja kerääjiltä. Tuotekehityksessä hyödynnetään perinnetietoa ja tutkittua tietoa kasvien puhtaudesta.

Iscent Oy - holografiaa ja mikroskooppikameroita

Startup-yritys Iscent Oy esittelee nanoteknologiaan perustuvaa painotekniikkaa, jolla holografiaa ja funktionaalisia ominaisuuksia voidaan painaa paperi- ja kartonkipakkauksiin ja sellofaaniin ilman painovärejä tai lakkoja. Holografian sekaan voidaan lisätä tuotesuojaa lisääviä mikrokoodeja, jotka tuotteen ostaja voi lukea ja näin välttyä tuotekopioilta. Lisäksi Iscent esittelee selluloosapolymeerin käyttösovellusta mobiilimikroskoopeissa. Tulevaisuuden torilta voi ostaa valoa siroavaa sellofaania lahjakääreeksi sekä ottaa mikroskooppikuvia omalla kännykällään.

LAMK - laserleikkuri

Lahden ammattikorkeakoulu esittelee GCC Spirit LS -peilikäyttöisen hiilidioksidilaserin ja sen uusia käyttökohteita puuteollisuudessa. Laser on vanha menetelmä, mutta puuteollisuudessa sen käyttö on vähäistä. Intarsiassa ja kaivertamisessa laser on kätevä erinomaisen tarkkuuden vuoksi (säteen halkaisija vain 9,3 µm). Lahden ammattikorkeakoulun koulutus kattaa puuteollisuuden toimialat, kuten saha-, puulevy-, huonekalu-, puusepän- ja puurakenneteollisuuden.

Lappset - leikki- ja liikuntatuotteet

Lappset esittelee Tulevaisuuden torilla kolme uutta tuotettaan: Finno-leikkivälineen, Fitness-tuotekategorian uusimman tuotteen sekä Senior-terveysliikuntatuotteen. Pohjoissuomalaisesta männystä ja korkeapainelaminaatista pääasiassa valmistetut tuotteet tehdään Rovaniemellä. Finno-leikkivälinesarja perustuu puurakenteisiin ja muunneltavuuteen. Fitness-tuote sopii street workout -harjoitteluun ja Senior-muistipelissä yhdistyvät muistipeli, käsien liikkuvuus ja ulkoilu.

Lunawood - kalusteet ja paneelit

Lunawood esittelee lämpöpuusta valmistettuja terassikalusteita, aurinkorimoja, paneeleita ja saunatuotteita. Yritys on globaali markkinajohtaja lämpöpuutuotteissa. Patentoidulla ThermoWood®-menetelmällä Lunawood valmistaa pääasiassa suomalaisesta männystä ja kuusesta lämmön ja vesihöyryn avulla lämpömodifioitua mitta- ja muotopysyvää sekä säänkestävää ja myrkytöntä materiaalia, joka on teollinen vaihtoehto trooppiselle tai käsitellylle puulle. Lisäksi höyläystuotannosta syntyvästä purusta jatkojalostetaan lämpöpuukomposiittia.

Luonnonvarakeskus LUKE - biokaasuauto

Luonnonvarakeskus Luke tuo Tulevaisuuden torille Volkswagen Touran -henkilöauton, joka käyttää voimanlähteenään nurmesta tuotettua biokaasua tai bensiiniä. Auton polttoaine tuotetaan biokaasuttamalla nurmibiomassaa. Bensiinin verrattuna biokaasu tuottaa erittäin vähän haitallisia päästöjä. Hehtaarin kokoisen nurmipellon sadolla voi ajaa henkilöautolla vuoden ajan. Luke arvioi, että Suomessa on jopa 500 000 hehtaaria nurmipeltoa, joka ei ole ruoan- tai rehuntuotannossa.

Marita Huurinainen - ekologiset turkikset ja kengät

Marita Huurinainen on suomalainen muotisuunnittelija, joka käyttää tuotteissaan Suomen luonnosta löytyviä materiaaleja. WAVE-malliston kengät on tehty suomalaisesta koivusta. WILD turkis- ja nahkatuotteista koostuvaan mallistoon on käytetty vain Suomen luonnossa kasvaneiden eläinten nahkoja. Huurinainen tekee yhteistyötä Wild Finnish Fur -yhdistyksen kanssa, jonka kautta hän hankkii nahat suoraan metsästäjiltä. WILD-mallistossa käytetään supikoiran, ketun, minkin, näädän, poron ja hirven nahkoja.

Mikkolan Sienituote MST Ky - siitakesienten kasvualusta

Salolainen Mikkolan sienituote esittelee suomalaisen innovaation, koivusta ja luomuvehnästä valmistetun siitakesienten kasvualustan, joka sopii siitakesienten kotiviljelyyn. Kuluttajamarkkinoille tuleva tuote on kehitetty yhdessä japanilaisen huippurihmastolaboratorion kanssa.

Montisera - kuusipohjainen lääketuote

Raisiolainen Montisera kehittää ja kaupallistaa bioaktiivisia molekyylejä erityisesti biolääketieteen käyttöön. Yrityksellä on patentti keskushermostolääkekandidaatille ja immateriaalioikeudet puuvartisten kasvien heteropolysakkaridien käyttöön alavirtsatievaivojen hoidossa. Tätä suomalaisesta kuusesta kuumavesiuutettua tuotetta voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös muissa lääke- ja elintarviketeollisuuden tuotteissa sekä ravintolisissä ja luontaistuotteissa.

Paptic Ltd - ostoskassit

Paptic on keväällä perustettu startup-yritys, jonka patentoidulla teknologialla valmistetaan muovin kaltaista puukuitumateriaalia paperikoneella. Pääraaka-aineena on suomalainen pitkäkuitu-sellu ja materiaali on 70 % biopohjainen ja biohajoava. Materiaalissa muovin prosessoitavuus ja käytettävyys yhdistyy ympäristöystävällisyyteen, kierrätettävyyteen ja luonnonmukaisuuteen. Ensimmäinen paptic-materiaalin sovelluskohde, ostoskassit, esitellään Tulevaisuuden torilla. Muita paptic-materiaalin sovelluskohteita ovat mm. lähetyskuoret ja joustopakkaukset. 

Plasthill Oy - luonnonkuitukomposiitti

Ruiskuvaluun erikoistunut kontiolahtelainen perheyritys esittelee Kareline-luonnonkuitukomposiittia ja siitä valmistettuja erä- ja retkiastioita. Komposiitissa yhdistyvät mäntykuidun (50 %) ja elintarvikemuovin (50 %) parhaat ominaisuudet. Luonnonkuitukomposiitti voidaan kierrättää muovinkierrätyksessä, polttaa lämpöenergiaksi ja jauhaa uudelleen. Kareline-komposiitista valmistetut Kuplika-astiat ovat komposiitin ansioista kevyitä ja konepesun kestäviä. Astiaston on suunnitellut teollinen muotoilija Heikki Koivurova.

Repolar Pharmaceuticals Oy - lääkevoiteet

Suomalainen perheyritys Repolar Pharmaceuticals tutkii, kehittää ja markkinoi haavojen, ihon ja kynsien bakteeri-, sieni- ja hiivatulehdusten hoitoon tarkoitettuja valmisteita ihmisille ja eläimille. Tuotteiden teho perustuu suomalaisen metsäkuusen sisältämiin biologisesti aktiivisiin komponentteihin ja patentoituun menetelmään, jolla pihkan hyvät ominaisuudet saadaan säilymään. Valmisteita myydään apteekeissa sekä käytetään sairaaloissa. Valmisteita ovat mm. Abilar® 10 % ja Abicin® 30 % sekä eläimille AniVox® ja AniLavo®.

Sellusta Finland - askartelumassa

Jyväskyläläinen Sellusta Finland kehittää, jalostaa, innovoi ja myy korkean jalostusasteen puukuitutuotteita ja -palveluja. Yrityksen tuotteita ovat Sellusta Pulp -askartelukonsepti, johon kuuluu Sellusta-askartelumassa sekä Sellusta Panel -sisustus- ja pakkausratkaisut. Askartelumassa on ekologinen, myrkytön, ei-sotkeva, maalattava, uudelleenkäytettävä, kierrätettävä tai poltettava askartelumassavaihtoehto päiväkoteihin, kouluihin ja vanhusten palvelukeskuksiin.

TRESTIMA - metsänmittausjärjestelmä

TRESTIMA Metsänmittausjärjestelmä on maailman ainoa valokuviin pohjautuva metsämittausjärjestelmä. Metsä kuvataan mobiilisovelluksella, joka tunnistaa kuvista runkojen läpimitat ja lajit. Tuloksena saadaan ainutlaatuisen tarkkaa tietoa metsän kokonaispuustosta ja lajisuhteista. Messuilla esitellään myös Trestima Stack, joka on tukki- ja energiapuupinojen mittausmenetelmä sekä metsänomistajille tarkoitettu Metsanmyynti.fi-mobiilipalvelu.

Uusipuu-näyttely

Metsäalan toimijoiden yhteinen Uusipuu.fi-hankkeen näyttely todistaa, että puupohjainen biotalous on jo nyt merkittävää liiketoimintaa. Näyttelyssä nähdään muun muassa erilaisiin käyttötarkoituksiin ja -vaatimuksiin soveltuvia pakkausmateriaaleja, säilytysratkaisuja ja lääketieteen sovelluksia.

VJ Wooden - saunatuotteet ja keittiövälineet

VJ Wooden tekee suomalaisesta puusta keittiövälineitä, saunatuotteita ja koriste- ja lahjatuotteita. Puulajeina käytetään pihlajaa, koivua, haapaa, kuusta ja mäntyä sekä sellaisenaan että lämpökäsiteltynä. Valmistukseen käytettävät puut saadaan sahateollisuudesta tai valmistajien omasta metsästä. Oululaisella uudella yrityksellä on noin 80 kädentaitajaa ja puuseppää tekemässä tuotteita, joita markkinoidaan kuluttajille ja liikelahjoiksi. 

Biotalouden superviikko 6.-12.11.

Metsämessujen ja sijoittajatapahtuma Slushin yhteisenä teemana on biotalous. Tapahtumien ainutkertaisen yhteistyön tuloksena biotalouden innovaatioita, yrityksiä ja puheenvuoroja ja näkökulmia esitellään Helsingissä viikon ajan harvinaisen monipuolisesti ja laajasti. 

Metsämessut 6.-8.11.

Metsän virkistyskäyttöä ja metsänhoitoa esittelevä Metsämessut on alan suurimpia tapahtumia Suomessa. Metsämessujen kanssa samaan aikaan järjestetään Suomen Metsäyhdistyksen Metsäpäivät.www.helsinginmetsamessut.fi

Meidän viikonloppu kokoaa yhteen koko perheen suosikkimessut: ELMA, Metsä, Kädentaito, OutletExpo ja Lemmikki. Tapahtumakokonaisuus järjestetään Messukeskuksessa 6.–8.11.2015. Samalla lipulla kaikki tapahtumat. Liput Messukeskuksen verkkokaupasta tai ovelta. www.meidanviikonloppu.fi

23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Liikevoitto jäi heikoksi
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain
19.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ MAAMESS 2024 -LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset

Siirry arkistoon »