Ajankohtaista Pohjois-Pohjanmaalta: Energiatehokkaita valaistusratkaisuja automatisoidusti valmistettuna

23.07.2015 10.54

Tekes tiedottaaPohjoissuomalaiselle LED-valaistusratkaisujen valmistaja-toimittajalle Suomi osoittautui sittenkin Kiinaa kannattavammaksi.

Valtavalo perustettiin vuonna 2008, kun IT-bisneksessä kannuksensa hankkineet veljekset Markku ja Tuomas Laatikainen halusivat toteuttaa unelmansa samassa yrityksessä työskentelemisestä. Laatikaiset kehittelivät yritysideaansa kiinteistöautomaation tekniikan parissa, jonka kautta he törmäsivät LED-valoihin. Veljekset saivat pian selville, että Aasiassa oli kehitetty kokonaan uusi tuote, LED-valoputket. He tilasivat kaikilta sopiviksi katsomiltaan valmistajilta näytekappaleet ja toimittivat ne analysoitaviksi Oulun yliopistolle. Siellä väitöskirjaansa viimeisteli vanha tuttu diplomi-insinööri Tuukka Prykäri, joka liittyi Laatikaisten veljesten uuden yrityksen osakkaaksi.

Valtavalon tuotekehitys sijaitsee Oulussa ja täysin automatisoitu tuotanto Kajaanissa. Automatisoinnin etuina ovat kustannustehokkuus volyymituotannossa ja poikkeuksellisen hyvä laatu, koska kaikki lopputuotteet myös testataan automatisoidusti. Tuotteiden virheprosentti on mekaanisen suunnittelun ja automaattisen kokoonpanon sekä testauksen ansiosta äärimmäisen alhainen.

Viimeiset neljä tilikautta liikevaihto on kasvanut suunnilleen 50 prosentin vuositahtia. Pääomasijoituksia yritys keräsi vuonna 2011 noin 400 000 euroa, jotka se investoi tuotantolinjastoihin. Marraskuussa 2013 saatu 350 000 euron sijoitus käytettiin kasvun kiihdyttämiseen. Henkilöstön määrä on noussut jatkuvasti ja tällä hetkellä töissä on 15 henkeä.

Energiansäästöä

”Meidän tärkeimmät asiakkaat löytyvät teollisuudesta. Tämän lisäksi varastot, parkkihallit, sairaalat, kaupat, toimistot ja kaikki kiinteistöt, joissa on aiemmin käytetty perinteistä loisteputkivalaistusta, ovat potentiaalisia asiakkaita. Tuotteemme ovat pitkäikäisiä, energiaa säästäviä ja maksavat itsensä nopeasti takaisin. LED-valaistus säästää perinteiseen loisteputkeen verrattuna jopa 65–70 prosenttia energiaa”, kertoo toimitusjohtaja Markku Laatikainen.

Tärkeimmät markkinat Valtavalolle ovat Pohjoismaat, etunenässä Suomi ja Ruotsi.

”Kilpailua on jonkin verran. Pyrimme erottautumaan heistä laadukkailla tuotteilla, pitkällä käyttöiällä, suomalaisella automaattivalmistuksellamme sekä elinkaarikustannuksilla.”

Markkinoiden luoja

Valtavalo on käytännössä luonut LED-valoputkien markkinat Suomeen ja mahdollisesti jopa koko Eurooppaan. Ainakin yrityksen vaikutus LED-valoputkien kehittymiseksi turvallisiksi valaistustuotteiksi Euroopassa on kiistaton.

”Alussa olemme joutuneet koluamaan kaikki sudenkuopat ja kiskomaan markkinoita ylös väkisin. LED-valoputket saivat aluksi kyseenalaista mainetta huonolaatuisten kiinalaisten tuotteiden takia. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes onkin joutunut siistimään markkinaa hartiavoimin. Ja kun asiakkaina on lähinnä isoja toimijoita, uutta peluria kohtaan ei välttämättä tunneta riittävää luottamusta. Vanhojen perinteisten toimintamallien muuttaminen valaistushankinnoissa voi olla todella hankalaa”, Laatikainen sanoo.

”Nykyään toimimme koko ajan yhteistyössä Euroopan sähköturvallisuudesta vastaavien virastojen kanssa. Olemme olleet myös luomassa vastikään valmistunutta kansainvälistä LED-valoputkien standardia. Se takaa eri LED-valmistajien tuotteiden yhteensopivuuden sekä yhteensopivuuden myös vanhojen loisteputkien kanssa.”

”Tekesin rahoitus on auttanut meitä kansainvälistymään nopeasti. Kolmannes liikevaihdosta tulee jo ulkomailta ja sitä osuutta kasvatamme koko ajan.”

Paluu Suomeen

Vuonna 2012 Valtavalo ymmärsi, että tuotanto on parempi pitää kotimaassa Kiinan sijaan. Yritys siirsi koko tuotantonsa takaisin Kajaaniin.

”Laadun varmistamisen kanssa alkoi esiintyä epävarmuutta eikä valmistus Kiinassa tullut enää kyseeseen. Omissa käsissä oleva tuotanto on etu monella tapaa, kun asiakkaista tulee koko ajan yhä vaativampia. Paluussa oli toki omat kiemuransa. Meidän täytyi suunnitella kokonaan uudella tavalla tuote ja sellainen tuotantolinja, jonka avulla voimme kilpailla edullisen työvoiman maiden kanssa”, Laatikainen kertoo.

Digitaalisuus koskee Valtavaloa siinä, missä kaikkia muitakin maailman yrityksiä. Digitaalisuutta vastaan ei kannata potkia, vaan suosiolla miettiä ja toteuttaa sen tuomat mahdollisuudet.

”Digitaalisuus on meillä läsnä kaikkialla; oli se sitten viestintää tai tuotantoprosesseja. Kaikista tuotteistamme tallentuu kokoonpanon päätteeksi valo- ja sähkötekniset mittaustulokset tietokantaan. Asiakas voi syöttää LED-putken kyljestä löytyvän koodin tai sarjanumeron verkkosivuillemme ja ladata jokaisen putken yksilölliset testidatat.”

 

Lisätietoja

Markku Laatikainen

Toimitusjohtaja

Valtavalo

markku.laatikainen (at) valtavalo.fi

26.04.2024 9.00SKALin hallitus: Suomi ei saa tinkiä TEN-T-ydinverkosta
24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut

Siirry arkistoon »