Ajatuksia metsäkonealan näkymistä kesälomien aikaan

05.07.2015 13.10

siurokesa2.jpg

Monella alalla odotellaan parempia aikoja, mutta metsä elää ja voi suhteellisen hyvin. Tovi on menty hakkuumäärien ja kantohintojen suhteen lievässä vakaassa nousussa. Kasvaneiden tuotantolukujen rinnalla on julkaistu mittavia tulevaisuuden suunnitelmia ja visioita, mikä on ihmisten mielissä palauttanut metsäteollisuuden varteenotettavaksi toimialaksi.

Jostain meidän on elettävä. Sahatavara on löytänyt uusia markkinoita Kiinasta. Jos kotimaassa rakennettaisiin normaalitahtiin, sahoilla menisi nykyistä paremmin. Moni odottelee valmiiden rakennussuunnitelmiensa ja omakotihaaveidensa kanssa että näkisi vihdoin televisiossa hymyilevän vuorineuvoksen.

Tehokkuus metsäalalla on: kerralla enemmän

Tiukka aika on ollut otollista kehitellä puunkorjuuta ja -kuljetusta. Tukkiautoihin on ilmestynyt lisää akseleita, kantavuutta ja kapasiteettia. Sama koskee hakkuuta ja lähikuljetusta: tarjolla on entistä tehokkaampia koneita.

Julkinen keskustelu metsäkoneista kulkee omaa rataansa, sopivasti sivussa ammattilaisen arkipäivästä. Sama koskee julkaisuja: messuilta napsitaan ja näytetään kuvia harrastelijatason sympaattisista ratkaisuista. Runsaasta valikoimasta päätellen siinä asiakassegmentissä on ostovoimaa. Onhan se toisaalta niin, että alan messut olisivat varsin puisevaa kierreltävää jos sieltä puuttuisivat pikkuviritelmät.

Noliaa ja Elmiaa

Alkukesän ruotsalaisista metsätapahtumista voi vetää jotain johtopäätöksiä alan kehittymisestä, toki SkogsElmia-näyttelystä puuttuivat lähes kaikki ammattikoneiden valmistajat, mutta Uumajan lähellä pidetyssä Skognolia-näyttelyssä oli ihan oikeita metsäkoneita, myös entistä suurempia sellaisia. 

Niin sanotuilla ”isoilla valmistajilla” ovat 20-tonniset kuormatraktorit kuuluneet tuoteohjelmaan jo pitemmän aikaa. Nyt kaksi ”pienempää” oli lähtenyt leikkiin mukaan. Suomea ei kuulemma pidetä tällaisten koneiden potentiaalisimpana markkinana, sen sanelee jo täällä käytettävä siirtokalusto: yli yksitoistametristen ja arvaamattoman painavien koneiden kuljettaminen kaikkine varusteineen konttiselässä ei onnistu. Meille on luontevampaa tuoda kerralla tienvarteen sama määrä numeroa pienemmällä koneella.

Vielä kerran Combi

Oma lukunsa Skogsnolia-messuilla oli Holmen-yhtiön esittelemä X19-yhdistelmäkone. Itse koneesta voi olla mitä mieltä hyvänsä, oleellisempaa on ruotsalaisen metsäyhtiön idea hyödyntää combitekniikkaa siellä missä millä tahansa menetelmällä ollaan kannattavia: lyhyen ajomatkan järeillä kohteilla.

Alkujaan Nisulan veljesten konsepti oli ruotsalaisten hyppysissä turvonnut uusiin mittoihin, painoa kertynyt lähemmäs 30 tonnia ja kuormakapasiteettia ladattu saman verran kuin suurimpiin kuormakoneisiin. Järeähkö hakkuulaite ja kuormauskoura vaihtuvat nosturin kärkeen nappia painamalla, kehitys on mennyt eteenpäin siltä osin. Kuormatilaan puiminen on ollut ruotsalaisten vaatimus alusta saakka. ”Raha tulee tukinajosta”, sen tiesi jo vanhakansakin. Me kun yritimme ratkaista Combilla ensiharvennusten kannattavuusongelman.

siurokesa1.jpg

Komatsu Forest

Noliassa Komatsu Forest esitteli ensimmäistä kertaa messumiljöössä uutta hakkuukoneohjelmaansa koko komeudessaan. Hakkuulaitepuolelta oli nostettu esille kesän kynnyksellä valmistuslinjalle tuotu S172-laite, joka on järeä ja painava, siksi sille peruskoneeksi suositellaan Komatsu 951 -harvesteria. Suomessa, missä puut ovat pieniä ja muun maailman mielestä lähes oksattomia, hakkulaitteet voivat olla kevyempiä, sellaisia joilla päästään riittäviin nosturin ulottumiin. Komatsu C93, C144 ja 365.1 ovat vakiintumassa ykkösvaihtoehdoiksi.

Puuta ostetaan, syksyä varrotaan

Puun reaalinen hinta ei ole heilahdellut pahemmin kolmeen vuoteen. Metsäteollisuudessa ja etenkin sen vanavedessä on eletty vakaita aikoja. Investoinnit metsäkoneisiin ovat olleet maltillisia. Äsken julkaistussa Luken Metsäsektorin suhdannetiedotteessa sellun, kartongin, vanerin ja sahatavaran positiiviset näkymät tasoittavat paperin hiipumisen jättämän kuopan. Syksymmällä pitäisi hyvien signaalien olla kaikkien nähtävillä. Ilmeisesti teollisuus on varautunut kasvavaan kysyntään, koska toukokuun raakapuuostot olivat ennätykselliset 3,5 miljoonaa mottia, etupäässä päätehakkuuta.

Antero Siuro, Komatsu Forest Oy

23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Liikevoitto jäi heikoksi
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain

Siirry arkistoon »