Perinneympäristöt ja niiden hoito valtion suojelualueilla

05.07.2015 0.07

Perinneympäristöjä eli perinnebiotooppeja on inventoinneissa löydetty tähän mennessä 23 kansallispuistosta yhteensä yli 1 600 hehtaaria. Tästä lähes puolet – noin 700 ha – sijaitsee Saaristomeren kansallispuistossa Varsinais-Suomessa. Myös Oulangan, Selkämeren, Riisitunturin ja Itäisen Suomenlahden kansallispuistoissa on yli 100 ha perinnemaisemaa jokaisessa. Kansallispuistojen lisäksi valtionmaan perinnemaisemia on useilla muilla suojelualueilla tai suojelutarkoituksiin hankituilla alueilla, ja Metsä-hallituksella onkin tärkeä vastuu perinneympäristöjen hoidossa ja suojelussa. Yli 60 % suojelualueiden kohteista on kuitenkin vielä inventoimatta.
Perinnemaisemia hoidetaan valtion luonnonsuojelualueilla vuosittain 3 500 – 4 000 hehtaarin alalla, joka on noin 10 % koko maan hoidetusta perinnemaisema-alasta. Tärkeimpiä hoitokohteita ovat pohjoisten jokivarsien tulvaniityt, Itä-Suomen kaskitalouden perinnemaisemat, Saaristomeren kansallispuiston harvinaiset lehdesniityt sekä lajirikkaat niityt ja kedot eteläisessä Suomessa. Perinnemaisemien hoito on erityisen tärkeää uhanalaisen lajiston kannalta, sillä perinne- ja muut kulttuuriympäristöt ovat toiseksi yleisin uhanalaisten lajien elinympäristö.
Metsähallituksen perinnetiloilla yhdistyvät luonnon ja kulttuuriympäristön vaaliminen. Perinnetiloilla ylläpidetään vanhoja kasvilajikkeita, viljelymenetelmiä sekä rakennuksia ja käden taitoja. Perinnetiloja ovat Liesjärven kansallispuistossa sijaitseva Korteniemi Tammelassa, Seitsemisen Kovero Ikaalisissa, Kaavin Telkkämäki sekä Linnansaaren kansallispuiston torppa Rantasalmella. Lisäksi Metsähallituksen mailla on muita perinneympäristöjä.

Hoito

Metsähallitus laatii alueilleen hoito- tai toimenpidesuunnitelmat ympäristöministeriön ohjauksessa ja hoitaa perinnemaisemia niiden mukaisesti. Suunnitelmia varten kerätään luonto- ja historiatieto, tehdään tarvittaessa lisäinventointeja, mietitään hoidon tavoite ja kuviokohtaiset toimenpiteet sekä seuranta.  

Metsähallitus on raivannut lehdesniittyä. Kuva: Metsähallitus / Katja Raatikainen.Metsähallitus vastaa useimmiten alueen peruskunnostuksesta. Työn tekee joko Metsähallituksen luontopalvelujen oma henkilökunta tai nykyisin yhä useammin urakoitsija. Tämän jälkeen alue yleensä vuokrataan laitumeksi. Ylivoimaisesti suurinta osaa valtion perinneympäristöistä (yli 3 000 ha) hoitavatkin laidunvuokralaiset.
Metsähallituksella on myös muutamia niittämällä hoidettavia kohteita, joita hoidetaan pääsääntöisesti omana työnä tai talkookohteina. Talkoita järjestetään yhteistyössä WWF:n ja muiden luonnonsuojelujärjestöjen, muiden vapaaehtoisryhmien tai oppilaitosten kanssa.

Vuokraaminen

Metsähallitus vuokraa perinnemaisemakohteita pääsääntöisesti karjanomistajille laitumiksi, mutta myös niittohoito on vuokra-alueilla mahdollista. Metsähallitus ei peri alueistaan vuokraa, vuokralainen maksaa ainoastaan sopimusmaksun 60 € sopimuksen teon yhteydessä. Vuokralainen voi hakea hoidon kustannuksiin tukea maatalouden erityisympäristötukijärjestelmästä.Tukea voivat saada viljelijät ja rekisteröityneet yhdistykset. Useimmiten vuokrakausi on erityisympäristötukikauden pituinen eli 5 vuotta, mutta myös lyhyemmät tai pidemmät sopimukset ovat mahdollisia.
Alueen peruskunnostuksesta, kuten puuston harventamisesta ja alueen aitaamisesta, voidaan sopia Metsähallituksen kanssa. Useimmiten ainakin aitaaminen jää vuokralaisen vastuulle, jolloin vuokralainen voi hakea  myös sen kustannuksiin maatalouden investointi- tai erityisympäristötukea. Vuokralaiselta edellytetään alueelle hoitosuunnitelman noudattamista ja hoitoon sopivaa laidunpainetta, mutta esim. raivauksen yksityiskohdista voidaan sopia. Vuokrasopimukseen ja erityisympäristötukihakemukseen kirjataan sovittu vastuunjako. Vuokralainen on luonnollisesti sitoutunut noudattamaan myös erityisympäristötuen tukiehtoja.

Mistä tietoa laidunalueista?

Laidunnukseen sopivia valtion maita voi kysyä Metsähallituksen alueellisilta perinnemaisemayhdyshenkilöiltä, ks. lista alla.
Myös ProAgrian ylläpitämässä Laidunpankissa ilmoitetaan Metsähallituksen kohteista, mutta kaikkia kohteitamme ei vielä löydy sieltä.

26.04.2024 9.00SKALin hallitus: Suomi ei saa tinkiä TEN-T-ydinverkosta
24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut

Siirry arkistoon »