Suomenmaa: - Suomesta olisi vihreän talouden mestariksi , mutta hukkaammeko tilaisuutemme?

27.05.2015 12.55

Energiamurroksessa voittavat ne, jotka ovat ajoissa satsanneet uuteen tekniikkaan. Kuva: Petra Pöyliö

Uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä suomalaiset voisivat säästää lämmityskuluissaan yli miljardi euroa vuodessa, fysikaalisen kemian professoriJouko Korppi-Tommola sanoo.

Samalla lämmitysenergiaa säästyisi kolmen ydinvoimalan verran, maahan syntyisi parikymmentätuhatta työpaikkaa ja yli kymmenen miljardin liiketoiminta, josta valtiolle lohkeaisi verotuloja pari miljardia.

Lähinnä Venäjältä ostettavaa fossiilista energiaa säästyisi, ja ulkomaille valuisi vuosittain miljardi euroa vähemmän. Kaiken kukkuraksi hiilidioksidipäästöt putoaisivat kuusi miljoonaa tonnia.

– Asiantuntijan on vaikea ymmärtää, miksi tällaiseen potentiaaliin poliittisella kentällä ei ole vieläkään tartuttu, Korppi-Tommola kiteyttää.

Hän on yksi tuoreen Maamme energia -kirjan (Into Kustannus) kirjoittajista.

VIISIKYMMENTÄ vuotta sitten Suomi oli pahassa talouskriisissä. Suomalaiset muuttivat joukoittain Ruotsiin ja kohta SMP sai suuren vaalivoiton.

Suomi reagoi tähän synnyttämällä teknologia- ja teollisuuspoliittisen koneiston ja kehitti elektroniikkateollisuutta voimakkaasti. Tuloksena oli nousu matkapuhelinalan kärkimaaksi ja selviytyminen 90-luvun lamasta.

Suomi paistatteli rauhassa päivää, kunnes 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella tilanne muuttui.

Matkapuhelinteollisuuden siirtyminen muualle ja paperimarkkinoiden supistuminen kurittivat Suomea. Työttömyys kohosi korkeuksiin ja perussuomalaiset ottivat suuren vaalivoiton.

TÄLLÄ KERTAA Suomi kohtasi kriisin suurella päättämättömyydellä. Pääministeri syytti poliittista koneistoa rikkinäisyydestä ja puolueet äänestivät omia esityksiään nurin.

Tätä mieltä on ympäristö- ja innovaatiojohtamisen professori Raimo Lovio.

– 1970-luvun alussa ei ollut epäselvää, että informaatioteknologiaan on panostettava. Vuonna 1974 keksitty mikroprosessori oli tungettava kaikkialle, jos mieli pysyä viidennen aallon harjalla. Ja siinä onnistuttiin, Lovio kirjoittaa.

– Nyt sokea Reettakin ymmärtää, että kuudennen aallon kasvavat markkinat ovat resurssiviisaissa tuotteissa ja prosesseissa, jotka säästävät energiaa ja materiaaleja, pohjautuvat uusiutuviin tai kierrätettyihin myrkyttömiin raaka-aineisiin, auttavat vähentämään päästöjä ja palvelevat maailman kasvavan väestön hyvinvoinnin parantamista, hän jatkaa.

Jouko Korppi-Tommola ja Peter Lund vaativat Suomeen pikaista energiaremonttia. Kuva: Jari Laukkanen

MAAMME ENERGIA -teos koostuu kymmenen professorin ja yhden taiteilijan kirjoituksista.

He maalaavat Suomesta kuvan maana, jolla olisi kaikki edellytykset olla ympäristöystävällisen teknologian airut. Maa, joka pelastaa maailmaa tuholta ja samalla luo omille kansalaisilleen työtä ja hyvinvointia.

– Toisin kuin vanhan energiavallan edustajat uskottelevat, Suomi ei pimeinä ja kylminä pakkasöinä tarvitse keskitettyä perusvoimaa. Suomi on hyvä maa hajautetulle uusiutuvalle energialle: syksyllä ja talvella tuulee, keväällä ja kesällä paistaa, ympäristöpolitiikan professori Janne I. Hukkinen kirjoittaa.

PROFESSORIEN mielestä Suomi on kuitenkin jämähtänyt aloilleen eikä näe nenäänsä pidemmälle. Energiavallankumous on täällä jo, ja Suomen olisi kiireesti hypättävä mukaan liikkuvaan junaan.

Murroksessa voittavat ne, jotka ovat ajoissa satsanneet uuteen tekniikkaan ja kehittäneet alan teollisuutta.

Häviäjiksi jäävät ne, jotka panostavat vanhoihin energiaratkaisuihin eivätkä ymmärrä energiavallankumouksen suuruutta.

VOITTAJAT pystyvät luomaan talouskasvua ja työpaikkoja uusiutuvalla energialla.

– Uusiutuva energia työllistää jopa viisi kertaa enemmän kuin perinteiset energiaratkaisut, kuten hiili- tai ydinvoima. Kaupan päälle tulevat tietenkin alemmat päästöt, vähentynyt energiantuonti ja parempi energiaturvallisuus. Varsinainen lottovoitto syntyy, kun kotimarkkinoiden kautta päästään vientimarkkinoille myymään osaamista ja teknologiaa, teknillisen fysiikan professori Peter Lund kirjoittaa.

Lund nimeää Tanskan ja Saksan maiksi, joissa vihreän talouden merkitys on ymmärretty.

– Saksassa on parissakymmenessä vuodessa syntynyt 400 000 uutta työpaikkaa uusiutuviin energialähteisiin, enemmän kuin Suomessa on työttömiä.

Samuli Nissilä

Suomenmaa

24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »