Virolaiset kuusialkuperät sopivat Etelä-Suomeen

25.04.2015 17.04

Virolaisia kuusialkuperiä voidaan käyttää metsänviljelyssä Etelä-Suomessa. Ne ovat nopeakasvuisia ja vastaavat elävyydeltään eteläsuomalaisesta metsikkösiemenestä kasvatettuja vertailualkuperiä.

Muista itäeurooppalaisista kuusialkuperistä käyttökelpoisimpia ovat länsivenäläiset Pihkovan ja Novgorodin alkuperät.

Tutkimuksessa selvitettiin kuusen itä- ja keskieurooppalaisten alkuperien menestymistä ja käyttömahdollisuuksia metsänviljelyssä Etelä-Suomessa. Tutkimuksen pääaineisto koostui 37 koeviljelyksestä, jotka sisälsivät 149 ulkomaista alkuperää 16 maantieteelliseltä alueelta Baltian maista, Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Puolasta sekä Keski-Euroopan vuoristoista. Koeviljelysten ikä oli mitattaessa 15–40 vuotta.

Virolaisia kuusialkuperiä voidaan tutkimuksen tulosten perusteella viljellä alueilla, joiden kasvukauden tehoisa lämpösumma on yli 1250 d.d. (degree days) eli muun muassa Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Siemen kannattaa hankkia mieluiten Viron sisämaasta. Saarenmaan ja Hiidenmaan sekä Viron länsirannikon alkuperiä on syytä välttää, koska näiden alueiden alkuperillä syyshallan- ja talvenkestävyys on heikompi kuin Viron sisämaan alkuperillä.

Viron alkuperät ovat vähintään yhtä nopeakasvuisia kuin eteläsuomalaiset metsikkösiemenestä kasvatetut vertailualkuperät. Myös elävyydeltään ne vastaavat vertailualkuperiä. Viron alkuperien etuna on lisäksi se, että niillä on vähemmän poikaoksia kuin kotimaisilla kuusilla. Poikaoksalla tarkoitetaan pystyoksaa, joka syntyy vahingoittuneesta pääversosta ranganvaihdon seurauksena.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat aiempaa käsitystä virolaisten kuusialkuperien sopivuudesta Suomen oloihin. Virolaisia kuusialkuperiä on käytetty metsänviljelyssä Salpausselän eteläpuolella jo vuosikymmenten ajan. Virolainen kuusen siemen on tällä alueella hyvä vaihtoehto silloin, kun kotimaista jalostettua siemenviljelyssiementä ei ole saatavissa.

Länsivenäläisiä Pihkovan ja Novgorodin alkuperiä voitaisiin käyttää Suomen etelärannikolla. Siemenen tuonti Venäjältä metsänviljelyä varten ei kuitenkaan ole nykyisin mahdollista, koska maa ei ole mukana OECD:n metsänviljelyaineiston kansainvälistä kauppaa koskevassa sertifiointijärjestelmässä.

Latvialaiset kuusialkuperät ovat kasvaneet hyvin etelärannikon kokeissa ja paikoin sisämaassakin, mutta niiden kasvatukseen liittyy kohonnut mustakorosairauden (Neonectria) riski. Myös Valko-Venäjän ja Koillis-Puolan kuusialkuperät ovat nopeakasvuisia, mutta mustakorosairauden yleisyyden vuoksi niitä ei voida suositella käytettäväksi Suomessa.

Keski-Euroopan vuoristoalkuperistä parhaiten menestyivät koeviljelyksissä Saksan Böhmerwaldin ja Slovakian Tatran alkuperät sekä Karpaattien alkuperät Ukrainasta ja Romaniasta. Nämäkään alkuperät eivät kuitenkaan sovellu meillä viljeltäviksi niiden kasvatukseen liittyvien monenlaisten riskien takia.

26.04.2024 9.00SKALin hallitus: Suomi ei saa tinkiä TEN-T-ydinverkosta
24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut

Siirry arkistoon »