Raskaan polttoöljyn käytön vaikeutumisesta jopa yli 600 energialaitoksen muutostyöbuumi ympäri Suomen

28.03.2015 14.04

Höyrytys Oy

Raskaan polttoöljyn käyttöä energiantuotannossa ajetaan Suomessa alas enää vajaat kaksi vuotta kestävän siirtymäajan sisällä. Pari vuotta sitten voimaan tullut PIPO-asetus tarkoittaa käytännössä, että nykyiset alle 50 MW:n energiantuotantolaitokset joutuvat vuoden 2017 loppuun mennessä siirtymään raskaasta polttoöljystä vähäpäästöisempiin polttoainevaihtoehtoihin. Tällaisia laitoksia on Suomen ympäristökeskuksen tekemän kyselyn perusteella peräti noin 650. ”Kyselyjä on tullut, ja muutama muutostyöprojekti vireillä, mutta monet päättäjät energiantuotannossa ja teollisuudessa eivät ole vielä heränneet asiaan. Tänä ja ensi vuonna vois siis olla odotettavissa jopa energiantuotannon korjausrakentamisen suma”, sanoo aluepäällikkö Ari Aalo.


Vuonna 2013 annetun PIPO-asetuksen mukaan olemassa olevien energiantuotantolaitosten toiminta on muutettava tiukentuneiden päästörajojen mukaiseksi vuoden 2017 loppuun mennessä tai jo aiemmin, jos laitoksen ympäristölupa tulee tarkistettavaksi. Tämä koskee polttoaineteholtaan 5-50 MW:n laitoksia sekä samalla laitosalueella sijaitsevia 1-5- MW:n yksiköitä, joiden yhteenlaskettu teho on yli 5 MW tai toiminta muuten ympäristöluvan varaista. Uusia, rakennettavia laitoksia päästörajat velvoittavat jo nyt.

Syvällistä tietoa puuttuu ja päätökset muutosprojekteista viipyvät

Teollisuus ja energiayhtiöitä hakevat kustannustehokasta ratkaisua puhtaampaan energiantuotantoon pääsääntöisesti polttoaineen vaihdoksesta. Samalla on tietysti oiva mahdollisuus profiloitua ympäristövastuulliseksi toimijaksi.


Valtakunnallisesti toimivalle energiahuoltoyhtiö ServPro Oy:lle on tullut lämpöyhtiöiltä ja teollisuudelta jonkin verran kyselyjä muutostöistä, ja muutama projekti on jo meneilläänkin. ”Syvällisempi tieto asiasta ja eri mahdollisuuksista tuntuu kuitenkin olevan puutteellista. Päätösten ja muutosprojektien riittävän aikaisen aloittamisen kanssa voi tulla monille kiire”, kertoo aluepäällikkö Ari Aalo ServProlta.


Kevyt polttoöljy, kaasu vai kiinteä polttoaine?


Käytännössä raskaasta polttoöljystä luovuttaessa on kolme vaihtoehtoista ratkaisulinjaa, joilla alittaa uudet päästörajat. Järkevän ja kustannustehokkaan ratkaisun valintaan vaikuttavat tapauskohtaisesti monet tekijät, ja siihen tarvitaan asiantuntijan apua.


Laitos voi polttimien säätöjen, putkistouudistusten ja öljynsiirtopumppausyksiköiden muutostöiden avulla siirtyä kevyeen polttoöljyyn. Se on kalliimpaa kuin raskas polttoöljy, mutta koska sitä ei tarvitse lämmittää, energiakustannuksissa saadaan säästöä.  Kevyt polttoöljy on hyvä vaihtoehto huippu- ja varalaitoksille, koska seisonta-ajan energiakustannukset ovat alhaiset.


Toinen vaihtoehto on siirtyä käyttämään neste-, maa-, LNG- tai biokaasua. Nestekaasu soveltuu useimpiin käyttölaitoksiin ja on edullisempaa kuin uudet vähärikkisemmät polttoöljyvaihtoehdot.  Muutostyö nestekaasulle edellyttää yleensä polttimen vaihdon jo olemassa olevaan kattilaan, säiliön, putkiston ja ympäristöluvan. Maakaasuun siirtyminen onnistuu ainoastaan maakaasuverkon varrella sijaitseville laitoksille. LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua voivat ryhtyä käyttämään laitokset, joiden lähelle rakennetaan lähivuosina LNG-terminaali. Biokaasu on vain harvojen yksittäisten laitosten ulottuvilla. ”Kaasun käytön etuna on, että se on sekä laitoksen että päästöjen kannalta puhtaampi vaihtoehto kuin kevyt polttoöljy”, summaa Ari Aalo.


Kolmantena ratkaisulinjana on siirtyminen kiinteisiin biopolttoaineisiin kuten pellettiin tai hakkeeseen.

Lisätietoja:
ServPro Oy
Aluepäällikkö, Etelä-Suomi 
Ari Aalo
puh. 040 740 6102
ari.aalo@servpro.fi 

ServPro Oy
Aluepäällikkö, Länsi-Suomi 
Jussi-Matti Leppälä
puh. 0400 365 641
jussi-matti.leppala@servpro.fi

24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön

Siirry arkistoon »