Järjestöt: Alempi tieverkko on täysin aliarvostettu

28.03.2015 11.10

kelirikkotie2.jpg

Yhteiskunnan rahoitus alempaan tieverkkoon ja yksityisteihin on liian matala suhteessa niiden merkitykseen. Mikäli tieverkostamme ei huolehdita, on se uhka Suomen biotalouteen perustuvalle kasvulle.

Alemman tieverkon pullonkaulojen poistamiseen tarvitaan lisärahoitusta. Näin saavutetaan merkittävät säästöt biotalouden elinkeinoille ja luodaan mahdollisuudet Suomen biotalousstrategian mukaiselle talouden ja työllisyyden kasvulle.

Järjestöt vaativat parlamentaarisen korjausvelkatyöryhmän esittämän 200 miljoonan euron tasokorotuksen lisäksi noin 50 miljoonan euron vuotuista lisäystä alemman tieverkon ylläpitoon. Lisärahoituksella poistetaan alemman tieverkon keskeiset pullonkaulat, kuten kriittisimmät painorajoitetut sillat ja tieosuudet, sekä parannetaan alemman tieverkon kuntoa. Lisäksi yksityisteiden vuosittainen avustustaso on nostettava noin 30 miljoonaan euroon. Yksityisteiden nykyinen viiden miljoonan euron avustustaso on täysin riittämätön.

Tienpidon määrärahat painottuvat nykyisin vilkasliikenteisiin teihin. Koska perusväylänpidon rahoitustaso on jo vuosia ollut kestämättömän alhainen, on alemman tieverkon ylläpito jäänyt ilman riittävää rahoitusta. Nykyinen linja säästää väylien hoidosta ja ylläpidosta on todellinen uhka Suomen kilpailukyvylle sekä sen hyvinvoinnin kasvun kärkenä olevalle biotaloudelle.

Pellervon taloustutkimus julkaisi raportin liikenneverkon kansantaloudellisista vaikutuksista. Sen mukaan alemman tieverkon osuus on merkittävä mm. biotalouden raakapuun kuljetusreiteillä ja maidon keräilyreiteillä. Lisäksi myös muu maatalous ja vähittäiskaupan kuljetukset käyttävät alempaa tieverkkoa. Raportissa arvioitiin esimerkiksi yksin metsäteollisuuden raakapuun kuljetuskustannusten alenevan vuosittain 25 miljoonalla eurolla, mikäli väylät ovat kunnossa. Kun huomioidaan kaikki alempaa tieverkkoa käyttävät elinkeinot, säästöt kasvavat noin 50 miljoonaan euroon vuodessa. Raportin mukaan hyödyt saavutetaan kahdeksanvuotisella, noin 20 miljoonan euron vuotuisella lisäpanostuksella.

Alemman tieverkon ja yksityisteiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Mikäli esimerkiksi metsäteollisuudessa suunnitellut investoinnit toteutuvat, puun tarpeen on arvioitu lisääntyvän 10 miljoonalla kuutiolla eli lähes 16 prosentilla nykyisestä. Lisäksi yhdyskuntiin suunniteltujen kaukolämpöä ja sähköä tuottavien voimalaitosten metsäenergian tarpeeksi on arvioitu 5–6 miljoonaa kuutiota energiapuuta. Tieverkon kunnosta ei saa muodostua estettä kustannustehokkaalle puunhankinnalle.

Biotalouden kasvupohjana oleva maa- ja metsätalous kattaa koko Suomen ja pitää monet paikkakunnat elinkelpoisena. Alan menestys näkyy Suomessa työpaikkoina, investointeina, puunmyyntituloina yksityishenkiöille sekä vienti- ja verotuloina yhteiskunnalle. Yhteiskunnan on keskityttävä kasvuedellytysten luomiseen huolehtimalla, että toimintaympäristö vastaa uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvan biotalouden tarpeita. Perusväylänpitoon sijoitettu euro on kannattava investointi suomalaiseen hyvinvointiin.

23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Liikevoitto jäi heikoksi
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain
19.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ MAAMESS 2024 -LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset

Siirry arkistoon »