Digitaalinen kehitys muutosvoimana

30.01.2015 0.07

Digitalisaation, automaation ja robotisaation myötä vanhoja töitä ja ammatteja katoaa jatkuvasti ja uusia syntyy tilalle. Myös internetin laajamittainen käyttö merkitsee suurta murrosta. Työtehtävät muuttuvat voimakkaasti, mikä edellyttää työn tekijöiltä sopeutumista ja uudistumista.

Taloudellisen toiminnan kasautuminen tietyille maantieteellisille alueille luo näiden alueiden kehitykseen positiivista kierrettä. Tämä puolestaan voimistaa alueellista keskittymistä. Tietotekninen kehitys mahdollistaa toimintojen hajauttamisen alueellisesti, mutta ei riitä kompensoimaan elinkeinoelämän keskittymistendenssiä. Aluekehitys voi jatkossa ylittää valtioiden rajat. Ylikansallisten kehitysvyöhykkeiden merkitys kasvaa.

Uudet sovellukset, jotka hyödyntävät pilvipalveluja, mobiilisuutta, sosiaalista mediaa ja digitaalisten järjestelmien keräämää tietoa, laajentuvat lähes kaikille toimialoille. Kehitystä vauhdittaa vielä tiedon varastoinnin ja prosessoinnin kustannusten romahdusmainen lasku.

Digitaalisesta tiedosta muodostuu olennainen uusi tuotannontekijä. Osa digitaalisesta tiedosta ja sen rakenteistuminen asettuu merkittäväksi osaksi kansallista infrastruktuuria. Kuten fyysinen infrastruktuuri, myös digitaalinen infrastruktuuri toimii monenlaisen kaupallisen toiminnan alustana ja mahdollistajana ja houkuttelee investointeja. Taloudellista toimintaa stimuloivia infrastruktuuri-investointeja tehdään jatkossa kasvavassa määrin digitaaliseen infrastruktuuriin.

Internet on tuonut muassaan paljon uusia palveluja ja mahdollisuuksia, mutta useilla toimialoilla kehitys on merkinnyt myös aikaisempien kannattavien liiketoimintamallien ehtymistä. Tässä myllerryksessä uusia ammatteja syntyy samalla kun vanhoja katoaa. Uudessa kilpailutilanteessa kansalliset rajat merkitsevät yhä vähemmän.

Tieto- ja viestinteknologian kehitys on edesauttanut lukemattomien uusien innovatiivisten pienyritysten syntyä. Toisaalta kehitys on synnyttänyt myös globaaleja, nopeasti eri toimialoille toimintaansa laajentavia jättiyrityksiä. Myös julkisen sektorin tehtäviin liittyvät ICT-pohjaiset palveluinnovaatiot voivat nousta kaupallisiksi menestystuotteiksi. Kansalaisten vaatimukset hallinnon digitalisaation kehityksen suhteen kasvavat.

Kansalaisten ympäristötietoisuus tekee heidät aiempaa herkemmiksi reagoimaan paikallisympäristön tilassa tapahtuviin muutoksiin. Kansalaisten mielipiteiden kartoitus ja selvittäminen yleistyy digimaailmassa ja tulee huomattavasti vaikuttamaan päätöksentekoon. Kansalaiset myös osallistuvat yhä enemmän tiedon tuotantoon ja jakeluun.

19.04.2024 17.00Kuorma-autoilla kuljetettujen tonnikilometrien määrä väheni vuonna 2023
19.04.2024 14.00TAVO Oy:stä Champion voiteluaineiden virallinen jälleenmyyjä
19.04.2024 9.00Energiapäivä Karvialla lauantaina 4. toukokuuta - esittelyssä laajasti alan kalustoa
18.04.2024 9.39Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus: Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa

Siirry arkistoon »