Uutiset - News

Metsäteollisuuden nykytila ja tulevaisuus

Tiistai 2.1.2024 klo 20.54 - Toimitus


forest_sawmill.jpg

Viime vuodet ovat olleet haastavia suomalaisessa metsäteollisuudessa ja seuraavat tulevat vuodet eivät myöskään näytä kovin helpoilta. Kysyntä on heikentynyt melkeinpä kaikilla markkinoilla ja rakennusala taistelee korkean inflaation kanssa. Korkeat korot ja muutenkin maailman yleinen epävarmuus todennäköisesti heijastuu heikkona kysyntänä ja korkeina varastotasoina. Nämä vaikuttaa siis selkeästi kotimaiseen tuotantoon, vientiin sekä yleisesti puukauppaan, mutta myös hakkuumäärään. Odotukset ovat kuitenkin korkealla erityisesti ensi vuoden osalta ja kysynnässä odotetaan yleistä piristymistä.

Sahateollisuuden nykyinen tilanne

Markkinanäkymät ovat haasteelliset sahateollisuudessa ja kysyntä ei kasvanut vuoden 2023 loppupuolen aikana. Arvio on, että kasvuun saatetaan päästä vuoden 2024 loppupuolella ja vain siinä tapauksessa, että rakentaminen ja rakennusala elpyy. Viime vuonna vientimäärät sekä tuotanto olivat tuntuvasti laskussa, eivätkä tämän vuoden kasvuodotuksetkaan ole kovin korkealla. Paperi- ja massateollisuuden kysyntä on ollut muutenkin pientä ja se selkeästi näkyy Suomen tuotannon supistumisella. Sahatavaran tuotanto ja vienti ovat myös laskeneet viime vuonna merkittävästi.

Vientimarkkinoiden tulevaisuus

Suomalaisen metsäteollisuuden kannattavuus on ollut jatkuvassa laskussa ja tilanne on selkeästi heikompi kuin koskaan ennen. Markkinaennuste ja odotus on kuitenkin se, että kysyntä kasvaa hieman ensi vuoden aikana. Erityisesti hakkuumäärät kasvavat ja tämän odotetaan kasvattavat myös alan työllisyyttä. Havupuiden kantohintojen ennustetaan laskevan hieman mikä on puolestaan johtanut heikkoon kannattavuuteen.

Maailmantalous ja yleisesti vientimarkkinat näyttäisivät kasvavan hieman ja ennuste onkin, että Euroalueen talous kasvaa noin puoli prosenttia vuonna 2024, mutta taantumaa tämä ei pysäytä eli sekin on näkyvissä, erityisesti loppuvuodesta. Kysyntä näyttää kasvavan ja talouksien odotetaan elpyvän vaikka ei kovin paljon. Vuonna 2023 Suomessa odotettiin 1,7 prosentin kokonaiskasvua metsäteollisuudessa ja jopa kahden prosentin kasvulle on povattu näkymiä alkavalle vuodelle. Valuuttamarkkinoilla ei näy suurta liikehdintää, eurot ja dollarit pysynevät samoissa kursseissa kuin vuonna 2023. 

Haasteet tulevaisuudessa sahatavara- ja vanerimarkkinoilla

Sahatavaran markkinanäkymät eivät ole kovin lupaavia. Vuonna 2023 vienti laski ainakin 8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Korkea korkokanta koko maailmassa, yleinen markkinoiden ja geopoliittinen epävarmuus, sekäerilaisten kustannusten nousu vaikuttavat rakennusmääriin negatiivisesti useilla markkina-alueilla. Jos rakennusala ja rakentaminen elpyy, sekä inflaatio ja korot kääntyvät laskuun, niin sahatavaramarkkinoidenkin odotetaan paranevan, vaikkakin vasta tämän vuoden puolivälin jälkeen. Vuonna 2024 odotetaan Suomen sahatavaran tuotannon ja viennin hieman vahvistuvan verrattuna kuluvan vuoden tilanteeseen. Sahatavaran vientihinnan ennustetaan puolestaan laskevan nelisen prosenttia tämän vuoden loppuun.

Kaksi huippuvuotta takana

Vuodet 2020 ja 2021 olivat erinomaisia ja poikkeuksellisen hyviä koko mestästeollisuudessa. Kasvua oli yli 27 prosenttia ja viennin kokonaisarvo nousi 14.7 miljardiin euroon. Erityisesti viennin yksikköhintojen nousu johti tähän ja lisäsi viennin arvoa. Valitettavasti liian moni negatiivinen yhteensattuma vaikutti kasvun tyrehtymiseen, esimerkiksi työtaistelu UPM:n ja Paperiliiton välillä ja Venäjän pakotteet olivat suuressa roolissa tässä. Metsäteollisuuden työllisyys kuitenkin tästäkin huolimatta kasvoi, varsinkin kun Venäjältä puun tuontia korvattiin lisäämällä kotimaista puun korjuuta ja tuotantoa.

Yhteenveto

Metsäteollisuusala kohtaa monimutkaisia haasteita, kuten heikko kysyntä, kannattavuuden lasku, kohonneet tuotantokustannukset ja tuotannon rajoitukset. Erilaiset ja monet tekijät vaikuttavat keskeisiin markkinoihin. Tuotanto ja vienti näyttävät vähenevän ja sahatavaran kysyntä laskee rajusti. Sahateollisuuteen kuitenkin edelleen investoidaan ja tuotantokapasiteetti tulee kasvamaan entisestään. Erityyppiset metsäteollisuuden alat kokevat erilaisia näkymiä, joista osa paranee ensi vuonna, kun taas toiset jatkavat vaikeuksissa.  Taustalla on useita, monimutkaisessa vuorovaikutuksessa olevia taloudellisia tekijöitä jotka vuorovaikuttaa ja vaikuttaa suoraan metsäteollisuuteen. Tämän lisäksi silmällä pitäisi pitää maailmantalouden mahdollisia riskejä ja epävarmuustekijöitä, jotka taas puolestaan myös vaikuttavat yleisesti alan tulevaisuuteen.

Kiinnostavaa on myös huomata, että suomalaiset ovat löytäneet nopeat kasinot, jotka tarjoavat yhtä jännittäviä hetkiä, kuin metsäteollisuuden kasvuodotuksetkin.