Uutiset - News

Metsänhoito mukana vihreässä siirtymässä

Perjantai 29.9.2023 klo 10.28 - Toimitus


forest2.jpg

Luonnonvarojen kestävä käyttö ilmastonmuutoksen aikakaudella on oleellinen panostus vihreässä siirtymässä. Ilmastonmuutos on yksi suurimmista haasteista, jonka ihmiskunta kohtaa tänä päivänä. Se vaikuttaa kaikkeen, alkaen sääolosuhteista ja ekosysteemeistä aina ihmisten elinolosuhteisiin asti. Yksi tehokkaimmista keinoista vastata tähän haasteeseen on vihreä siirtymä, joka pyrkii vähentämään ympäristövaikutuksiamme ja siirtymään kestävämpiin elämäntapoihin ja taloudellisiin toimintamalleihin. Metsänhoito on yksi keskeinen osa tätä siirtymää, ja se tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia niin ilmastonmuutoksen torjumiseen kuin taloudellisen kehityksen edistämiseen.

 

Metsänhoito ilmastonmuutoksen torjunnassa

 

Metsät ovat merkittävä tekijä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ne toimivat hiilinieluina, imevät hiilidioksidia ilmakehästä ja varastoivat sen puustoon ja maaperään. Oikein hoidetut metsät voivat siten auttaa hillitsemään ilmaston lämpenemistä. Vihreä siirtymä pyrkii edistämään metsien kestävää hoitoa ja kasvattamaan metsävarojen potentiaalia hiilen varastoijina.

 

Yksi tärkeä metsänhoidon osa-alue on metsien uudistaminen. Istuttamalla ja hoitamalla metsiä oikein varmistetaan, että ne voivat jatkossakin toimia hiilinieluina. Samalla voidaan edistää monimuotoisuutta ja suojella uhanalaisia lajeja. Uudistamisen lisäksi metsänhoitoon kuuluu myös metsien harventaminen ja terveyden ylläpito. Tämä auttaa estämään metsäpaloja ja tuhoisia tuholaisongelmia.

 

Metsäteollisuus ja kestävä liiketoiminta

Metsät eivät ole pelkästään hiilinieluja vaan myös tärkeitä resurssien tarjoajia. Metsäteollisuus tarjoaa työpaikkoja ja taloudellista kasvua monille yhteisöille ympäri maailmaa. Vihreä siirtymä pyrkii yhdistämään metsäteollisuuden ja ympäristönäkökohdat kestäväksi liiketoiminnaksi. Kestävä metsänhoito voi edistää metsäteollisuutta samalla kun se suojaa metsiä ja ympäristöä. Käyttämällä moderneja tekniikoita ja innovaatioita voidaan parantaa metsäteollisuuden toimintaa ja vähentää sen ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi puunjalostuksessa voidaan hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja kehittää ympäristöystävällisiä tuotantoprosesseja.

Politiikan keinoin saadaan usein runnottua läpi vihreää siirtymää tukevia ratkaisuja, vaikkakin viimeisin EU:n kohuttu metsäasetus on herättänyt laajalti hämmennystä. Tavoitteena on pysäyttää metsäkato estämällä useiden hyödykkeiden tuonti Eurooppaan erityisesti trooppisia sademetsiä kuluttavilta tuottajilta. Idea on sinänsä hyvä, mutta sen valvonta voi koitua haastavaksi. Useat suomalaiset lypsykarjatilalliset ovat huolissaan asetuksesta. Tilanne on hankala laajentamista miettiville yrittäjille. Sijoittajat tuskin haluavat investoida tiloihin, jotka joutuvat kaatamaan puita karjaa varten ja rikkomaan uutta lakia. Metsänhoitoon liittyvät lait ovat vaikeita säätää globaalilla tasolla. Siksi aluekohtaisiin säädöksiin tulisi aina keksittyä. Verrattavissa on useita muitakin aloja, kuten alkoholi- tai energiasääntely ja esimerkiksi myös kolikkopelit. Joissakin tapauksissa kansainvälisten ongelmien monimutkaisuus voi vaikeuttaa yksimielisyyden saavuttamista ja tehokkaiden lakien laatimista. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät kysymykset ovat äärimmäisen monimutkaisia ja moniulotteisia, sekä vaikeita valvoa kansainvälisesti.

Metsien rooli biotaloudessa ja energiantuotannossa

Metsien merkitys ulottuu myös biotalouden ja energiantuotannon aloille. Biotalous hyödyntää metsiä resurssina monin tavoin, kuten bioenergian, biomateriaalien ja biokemikaalien tuotannossa. Tämä vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja edistää kestävää kehitystä.

Metsien tarjoama bioenergia on erityisen tärkeää vihreässä siirtymässä. Puupohjaiset polttoaineet, kuten puupelletit ja biokaasu, voivat korvata fossiilisia polttoaineita ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Samalla metsäteollisuus voi hyötyä bioenergian tuotannosta ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Yhteenveto

Metsänhoito on keskeinen osa vihreää siirtymää, joka pyrkii vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin ja edistämään kestävää kehitystä. Oikein hoidetut metsät toimivat hiilinieluina, tarjoavat työpaikkoja ja resursseja, ja edistävät biotaloutta ja uusiutuvan energian tuotantoa. Metsäteollisuus voi olla osa ratkaisua, kun se ottaa käyttöön kestäviä toimintatapoja ja innovaatioita.

Vihreä siirtymä vaatii yhteistyötä ja sitoutumista niin hallituksilta, yrityksiltä kuin yksilöiltäkin. Metsänhoito on yksi esimerkki siitä, miten voimme tasapainottaa taloudelliset tarpeet ja ympäristön suojelun. Se osoittaa, että kestävä metsänhoito ei ole pelkästään ympäristön kannalta tärkeää, vaan se voi myös luoda pitkäaikaista arvoa ja vaurautta yhteiskunnille.

Avainsanat: metsänhoito, biotalous, metsäteollisuus